Direktlänk till inlägg 4 december 2021
En utförlig bok om tro och seder från olika religioner, och en herrans massa recept från olika högtider vi firar. Det är alltså inte dagens mat som gäller utan den mat man åt förr kan man säga.
Förr var fredagar fastedagar, därför frossade man i ärtsoppa och pannkaka på torsdagar (kallades torsdags frosseri).
Vi firade nyårsdagen i Sverige på Marie bebådelsedagen (alltså den 25 Mars) ända fram till 1500 talet. Kommunen som ligger mig varmt om hjärtat nämns till och med i boken. Det är en kommun som fortfarande håller på julskyltningen på rätt sätt och dag.
Till min stora skräck åt man mycket olika former av ansjovis förr i tiden, inte min favorit kan jag lova :-D, men det var mycket populärt då.
Och glöm för sjutton inte ostbrickan!, vilket än idag går hem i stugorna.
Ja i den här boken finns allt möjligt intressant och en massa recept du kanske vill prova på.
Boken hittar du på Visto förlags hemsida, Adlibris och Bokus.
https://www.vistoforlag.se/tjo_tjim_och_en_bit_mat?search=Tjo%20tjim%20och%20en%20bit%20mat
https://www.adlibris.com/se/bok/tjo-tjim-och-en-bit-mat-om-matkultur-och-folkliga-nojen-fran-forr-9789178850617
https://www.bokus.com/bok/9789178850617/tjo-tjim-och-en-bit-mat-om-matkultur-och-folkliga-nojen-fran-forr/
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 | 5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 | 12 |
|||
13 |
14 | 15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 | 29 |
30 |
31 |
|||||
|