Direktlänk till inlägg 4 mars 2014

Flykten från läger 14 - Blaine Harden

Av Bokfrun - 4 mars 2014 22:10

Vilken bok alltså!

Tycker absolut att ni ska läsa den. Den är fruktansvärt hemsk, sorglig, avskyvärd men ack så lärdomsrik.

Jag kan inte påstå att jag vet någontint om Nordkorea egentligen. Jag vet vem deras president är och lite sånt där men mer än så är det inte.

Jag visste absolut inte att det fanns sådana här läger. Och att människorna där blir så fruktansvärt illa behandlade är så svårt att förstå.

Man kan inte fatta hur människor kan tänka på det här viset och behandla människorna så här illa.

Det är helt klart en läsvärd bok, som vi alla kanske skulle behöva läsa för att få upp ögonen för omvärden. Detta är inte en händelse som utspelade sig för 100 år sen, detta händer och sker än idag. Just nu sitter du och myser i soffan med en bok i handen eller tittar på ditt favorit program, Undertiden blir kanske något barn/vuxen ihjälslaget eller torterat i något av dessa läger. 

Detta måste få ett stopp!


 


Handling: Flykten från läger 14 är den omskakande skildringen inifrån ett nordkoreanskt arbetsläger av en ung människa som lyckades rymma därifrån. 

Shin Dong-huyk föddes i arbetslägret 1982 och kände inte till något annat än den värld som fanns innanför det höga elstängslet där han växte upp. I tjugo år präglades hans liv av svält tortyr och angiveri ett upphittat riskorn kunde leda till en kamp på liv och död. Shin levde långt under varje form av mänsklig värdighet, ända till den dag då han lyckades fly och fann en helt ny värld, på andra sidan taggtråden. 

Flykten från läger 14 berättar journalisten Blaine Harden om Shins ofattbara livsöde och resa, och visar för första gången vilka ohyggligheter som äger rum i de nordkoreanska lägren, där Amnesty befarar att 200 000 människor finns i fångenskap, dömda som motståndare till regimen. I Nordkorea är man skyldig i tre generationer för sådana brott, riktade mot landets idé och ledning. Blaine Harden sätter strålkastarljuset på den ljusskygga och totalitära regim som vi vet relativt lite om men som fortsätter att förskräcka och fascinera.

 
 
Ingen bild

Pelle Eriksson

24 april 2017 03:22

Trovärdigheten skadad. Huvudpersonen har ljugit om detaljer vilket gör att man kan tvivla även på annat i boken,även om man försöker rädda anseendet genom att hävda att "stommen i boken är sann". Hur vet vi det efter detta?

https://www.svd.se/osant-i-berattelse-om-fanglager

Bokfrun

4 augusti 2019 21:32

Tråkigt. Hade helt missat det där.
Men enligt länken du skickade så verkade ju i alla fall sakerna han berättat om hänt, men på annan tid och plats, så vi får hoppas på att det stämmer.
Det blir så tråkigt när man läser en bok som ska vara sann och så visar det sig att det bara är en hitte på bok.
Tack för uppdateringen :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bokfrun - 30 oktober 2023 16:17

Lydias liv. En bok där du säkert kan reflektera och tänka bortom det som står, hur är det med din egen familj? Vad vet du om dina föräldrar eller far och mor föräldrar?  Tyvärr är detta ingen bok för mig. Den berörde mig inte. Jag läste och väntade...

Av Bokfrun - 26 september 2023 22:57

 Hedda är en liten tjej med mycket känslor. Att kämpa sig igenom skoldagarna är tufft, men hon gör det. Tänk om alla kunde förstå hur slitsamt det kan vara i livet för dessa NPF barn och deras familjer.  Det är sådan igenkänningsfaktor i den här bo...

Av Bokfrun - 24 september 2023 19:46

Det är väl något speciellt med böcker som utspelar sig förr i tiden?  I den här boken får vi hänga lite i 1800-talet med fattighus, kokerskor, tvätterskor, husjungfru, kammarjungfru och allt vad som hör 1800 talet till. Boken är uppdelad i tre dela...

Av Bokfrun - 30 augusti 2023 20:43

I det finaste kvarteren lurar många fula fiskar.  Överklass, medelklass, ”underklass” och mord. Mikaela Friis och hennes gäng gör sitt bästa för att lösa allt, trots egna personliga problem.  Boken var riktigt spännande och bra. Den sl...

Av Bokfrun - 30 augusti 2023 19:29

En bok som barn säkerligen uppskattar.  Alvas snabba och fyndiga kommentarer och tankar. Vissa kanske till och med känner igen sig i Alva, kanske får någon en förklaring på varför de fungerar som de gör eller varför det blir lite tokigt ibland.  F...

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards