Alla inlägg under november 2013

Av Bokfrun - 10 november 2013 11:46

En bok som var okey. Tycker inte den var världens mest spännande bok men den var okey att läsa.

Kan lätt tycka att romaner inte handlar om någonting, man bara skriver för att boken ska bli längre men det händer inget. Å lite så tyckte jag mitt i den här boken också. Men början var i alla fall bra, de i mitten okey å slutet lite bättre än okey :-p
 
 
 
Handling:

Somer lever ett lyckligt och privilegierat liv. Hon har nyligen gift sig med mannen hon älskar och karriären som barnläkare i San Francisco har just tagit fart när hon gör en smärtsam upptäckt - hon kommer aldrig att kunna få barn.

Samtidigt i en indisk by bestämmer sig en fattig mor, Kavita, för att lämna bort sin nyfödda dotter. I ett samhälle som favoriserar söner, blir den enda möjliga lösningen att lämna flickan till ett barnhem. Ett beslut som kommer att förfölja Kavita under resten av livet.

Flickan Asha är barnet som flätar samman de bägge kvinnornas livsöden. Hon adopteras till USA från ett barnhem i Mumbai. Men i stället för att ge henne ett "bättre" liv, leder adoptionen till att de bägge familjerna hamnar i en intensiv accelererande konflikt som handlar om kärlek, tillhörighet och moderskap. Och en dag ger sig Asha ut på resa för att finna sina rötter .

Den hemliga dotternär en djupt gripande berättelse om livets oförutsägbara vägar och kärlekens betvingande kraft.



"Den här berättelsen om moderskap, förlust, familj och förlåtelse är helt igenom äkta . Prosan är så smärtsamt berörande, och läsaren dras in i berättelsen genom den lyhörda skildringen av karaktärerna och deras känslor."
Associated Press

"Gowda skildrar skickligt såväl moderskap som Indien i sin förtjusande debutroman Den hemliga dottern. ... Den är bitivs oerhört sorglig, men sammanfattningsvis en mycket fängslande roman och en perfekt present på Mors dag."
San Diego Tribune

"Den hemliga dottern är en nyanserad utvecklingsroman som trovärdigt skildrar verkligheten i två mycket olika kulturer. Gowda försöker inte skyla över familjelivets komplikationer men skildrar samtidigt hur kärlekens kraft kan hjälpa människor att växa och förändras."
Washington Post

Av Bokfrun - 10 november 2013 11:43

En så jäkla bra bok. Det känns dumt att säga bra eftersom det här är ju verkligen någons annans grymma öde. Men hon har skrivit boken på ett så bra sätt.

Jag kan tillägga att jag grinade mig igenom hela boken i princip. Var tvungen att lägga bort den en stund då vi hade hantverkare här som skulle greja i vårat badrum. Ville inte sitta och grina när de sprang runt. Men det var en oerhört gripande bok tycker jag!
 
Har läst flera böcker av människor som förlorat någon i tsunamin. Men denna boken kommer jag verkligen minnas, lika så Pigge werkelins bok klockan 10:31 på morgonen i khao lak. 
 
 
 
Handling:

Omslaget till Malin Sävstams bok ”När livet stannar” visar ett silversmycke hon fick av sina vänner när hon varit med om det värsta någon kan tänka sig - hon hade förlorat sin man och sina två yngsta barn i flodvågskatastrofen. På ett hjärta av silver som symboliserar mannen Mats vilar tre små silverbrickor med barnens namn ingraverade. Axel är sonen som överlevde tillsammans med Malin och boken är en berättelse om deras sorg och deras väg tillbaka till viljan att leva.
Det är en upprörande och sorglig bok, skriven av en kvinna som fram till annandag jul 2004 hade levt vad hon själv kallar ett ”prinsessliv”. Också efter katastrofen är hon på många sätt priviligierad – hon har ett stort och resursstarkt nätverk av släktingar och vänner som sluter upp omkring henne på ett makalöst sätt. Den professionella hjälpen hon får är också oerhört betydelsefull, framför allt den som prästen Louise Linder ger under oräkneliga timmar av tröst, stöd och samvaro.

Men ändå. Ändå är Malin Sävstam en bräcklig människa som själv måste bestämma sig för att gå vidare i livet.
"Hur ska vi orka möta allt som är välbekant och som varit en del av vårt gamla liv? Hur ska vi klara alla möten med dem som kände oss när vi fortfarande levde?” tänker hon en vecka efter katastrofen. Två år senare kan hon allt oftare uppskatta den andra chans hon fått i livet genom att överleva.

Hur det gick till, hur hon och sonen genomlevde de två första åren efter katastrofen berättar hon i en ärlig, blottläggande och bitvis väldigt vacker text. Läsaren står bredvid henne och får på ett mycket ovanligt sätt verkligen vara med i sorgens alla stadier.

Louise Linder bidrar också med ett efterord i boken.

Av Bokfrun - 10 november 2013 11:32

Jag ska tillägga att jag mest är intresserad av att läsa Sanna berättelser. Tycker de ger mer än påhittade. Men visst ibland kan man hitta en riktigt riktigt bra roman, det händer inte lika ofta som med Sanna berättelser bara :-p

Och jag tycker att alla människor har rätt att berätta sin historia, och jag läser den gärna.
 
Så, barnmorskan i East end alltså :-)
Tycker boken var bra. Dock lite trög i början men sen kom den igång och blev bra. Jag säger inte riktigt bra, men bra.
 
Det är en sann berättelse och det är ju bra i alla fall och det är intressant att läsa om hur det var att föda barn på 50 talet. Kan inte påstå att jag är avis :-p
 
 
 
Handling:
Som ung nyutexaminerad barnmorska kom Jennifer Worth på 1950-talet till ett nunnekloster i Docklands i Londons East End, ett område som på den tiden mestadels beboddes av mycket stora och fattiga familjer. Preventivmedel var i princip okänt, husen var trånga och slitna och nästan alla saknade rinnande vatten och inomhustoalett. Det kryllade av barn och ohyra.
Särskilt för kvinnorna var livet svårt. Medan deras män arbetade nere i hamnen fylldes dagarna av smutstvätt, matlagning, uppfostring och barnafödande. När det var dags för ännu en mun att mätta skickade man bud till nunneklostret och en barnmorska skyndade ut på cykel. Förlossningarna skedde under mycket enkla förhållanden i det svaga skenet av en lampa som när som helst kunde slockna.
För Jennifer, som kom från en skyddad medelklassfamilj, blev det ett chockartat möte med fattiga människors livsvillkor. Hon förfasades över smutsen, stanken, den ofta obefintliga personliga hygienen och de enorma barnhorderna. Men som barnmorska kom hon människorna i området nära och hon lärde sig att älska och beundra den livsvilja, värme, kärlek och underbara humor som trots allt frodades i misären.
I boken berättar Jennifer bland annat om Conchita från Spanien som födde 25 barn och inte talade ett ord engelska, om Mary från Irland som var bara 14 år gammal när hon drogs in i prostitution och födde ett barn som kyrkan tog ifrån henne - hon blev galen av sorg - och om Chummy, Jennifers storvuxna och klumpiga kollega som välte allt och alla i sin omgivning men som hade ett aldrig sviktande gott humör.

JENNIFER WORTH (1935-2011) arbetade under 20 år som barnmorska och sjuksköterska i Londons fattigaste delar. Senare kom hon att ägna sig åt musik. Hennes memoarer, Barnmorskan i East End(Call the Midwife), har rönt mycket stor uppskattning både som bok och tv-serie.
Av Bokfrun - 10 november 2013 10:47

Tänkte starta en liten bokblogg. Jag vet inte varför för jag vet inte om det finns någon som vill läsa en sån. 

Men jag läser väldigt mycket böcker iaf och vill bara dela med mig lite om vad JAG tycker om vissa böcker.

och alla tycker vi olika. En bok jag tycker är jätte bra tycker kanske just du är jätte dålig och tvärt om, men så är det i livet, man behöver inte tycka lika. Men en bokblogg skulle kunna vara en bra tips sida på böcker man iaf kan slå en kik på Om man är bokintresserad.

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards